Slottshotell utanför Gnesta på anrika Södertuna Slott

Strax utanför Gnesta hittar ni Södertuna Slott, ett slottshotell nära bland annat Stockholm, Södertälje, Trosa, Järna och Nykvarn. Om ni vill bo på slott och boka ett hotell utöver det vanliga för er weekend är ni välkomna hit, slottet passar bra för er som vill njuta av det lilla extra. Slottshotellet välkomnar både er som reser själva och er som reser med barn eller hund. Bor ni här under flera nätter rekommenderar vi att ni utnyttjar alla tillgångar slottet har att erbjuda – vår relax, våra aktiviteter, den engelska slottsparken och mättande frukostar och goda middagar i vår anrika restaurang.

Inför ert besök

Södertunas slottspark är som engelska parker är mest

Lummiga och böljande med mjuka, vackra och naturliga former där naturen själv får vara huvudperson.

Vackra hotellrum i slottsmiljö

På Södertuna Slott spenderar ni er natt i vackra hotellrum och slottsgemak fulla av historia. Här har alla rum fin utsikt mot Frösjön, slottsparken eller trädgården. I den norra flygeln på entrésidan av slottet finns våra slottsgemak. Gemaken är större än våra andra hotellrum och är alla unika i sitt slag. Slottsgemaken har fått sina namn efter personer ur Södertuna Slotts historia. Länk till våra rum

Se våra rum

”Miljön här på Södertuna är oslagbar”

En av personerna ni möter på Södertuna Slott, ofta allra först, är vår duktiga receptionschef Nina Strand Blomqvist. Förutom att ta hand om våra gäster med finess, gör hon även ett strålande jobb med att ställa i ordning konferenslokaler till slottets konferenser och blomsterarrangemang till alla sagolika bröllop.

”Det allra bästa med att jobba på Södertuna Slott är alla möten med människor, eftersom jag oftast är den som först tar emot dem och får ge dem deras första intryck av slottet.”

När ni besöker Södertuna Slott strävar vi alltid efter att ni ska känna er varmt välkomna. Vi finns här för er och vill att ni ska känna er ompysslade – en känsla som vi hoppas att ni bär med er när ni åker från slottet. Många av våra återkommande gäster kommer tillbaka tack vare det, vilket vi på slottet är stolta över.

”Miljön här på Södertuna är oslagbar, det blir familjärt och man känner sig som hemma. När man åker härifrån vill vi att man minns en fin vistelse med god mat och lugn och ro. Vi har väldigt mycket återkommande gäster som säger att de längtar tillbaka, det är ett gott betyg!”

Nina har bra koll på vad som finns att göra i och runt slottet och hon tipsar gärna om saker man bör passa på att uppleva under sin vistelse här.

”När ni besöker Södertuna Slott bör ni inte missa ett besök i vinkällaren, den äldsta delen i slottet med anor från 1300-talet. Ni bör också ta en tur på promenadslingan som går längs med slottet och utmed vattnet runt udden – den är fantastiskt vacker oavsett årstid!”

Den engelska parken vid Södertuna Slott

Den anrika engelska parken vid Södertuna Slott utanför Gnesta har en vältagen historia bakom sig. Den ursprungliga engelska parken anlades under 1790-talet. Enligt historieskrivningar fanns här en sätesgård med namnet Wad redan under 1300-talet där man också odlade, mest troligt köksväxter för försörjning då odling för lust och skönhet kom först när man hade råd att avvara jord för det ändamålet.

Än idag finns en mindre köksträdgård vid slottet där det växer allt från oregano och citronmeliss till vacker tagetes. Köksträdgården anpassas efter säsong och utifrån vad kockarna efterfrågar i form av smak och utseende.

Södertunas slottspark är som engelska parker är mest – lummiga och böljande med mjuka, vackra och naturliga former där naturen själv får vara huvudperson. Till skillnad från franska parker där man försöker kontrollera naturen med mer räta och strikta former som ständigt putsas. Parken har en mycket fin vårflora, med fält av vitsippor i början av maj, och en rik svampflora under hösten som är ett uppskattat tillskott för slottets restaurang.

När ni besöker Södertuna Slott rekommenderar vi att ni tar en promenad på parkens promenadstråk, stanna gärna upp och njut av utsikten över Frösjön mot Gnesta – en fantastisk vy. Ett besök i Södertunas slottspark ger er som besökare möjlighet till naturupplevelser och rekreation samtidigt som ni tydligt kan känna historiens tidsaxel. Välkomna!

Generic filters
Exact matches only
Om oss
Hitta hit
Kontakt
En del av Svenska Kulturpärlor