Museer & samlingar – Södertuna Slott

På några av våra pärlor, Dufweholms Herrgård i Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred, Pelles Lusthus i Nyköping och Södertuna Slott utanför Gnesta kan du titta på flera av familjen Åströms museer och samlingar. På Södertuna Slott finns en del av Fredrik Åströms korkskruvssamling, Sveriges största armagnacsamling och äldre Meissen-porslin, med familjevapen på, från familjerna Eckermann och Hallwyl. Samlingarna utgör en bra grund för den bästa presenten till den som redan har allt – nämligen en upplevelse.

Sveriges största samling av armagnac

På Södertuna Slott strax utanför Gnesta finns Sveriges största samling av armagnac – den äldsta kända spritdrycken som görs på vin. Drycken har en lång historia av tradition och kvalitet då den började tillverkas redan år 1411. Därför tycker vi att armagnacen är ett fint inslag i Södertuna Slotts miljö.

På slottet hittar ni också Skandinaviens största samling av Greve Olivier de Montals armagnac med årgångar ända tillbaka till år 1893. Idag hyllas Greve Olivier de Montal unisont för sina armagnacer och detta har medfört att Armagnac de Montal har blivit leverantör till den franska presidenten, det engelska kungahuset och en uppsjö av Michelinkrogar.

En bra armagnac ska ge dig en känsla av balans, rondör och styrka när du läppjar på den. Det är först när du sväljer drycken som hela personligheten framträder. Då stiger en mångfald av smaker fram, allt från nötter, vanilj och choklad till bär och blommor.

Vi erbjuder provningar av armagnac på Södertuna Slott. Boka en dryckesprovning och låt oss guida dig och berätta om armagnacens spännande historia.

Tunga varumärken av Peter Pluntky

En av Fredrik Åströms alla samlingar är den som består av produktreklamskyltar. Det är idag den största samlingen i Sverige. Delar av den hittar du runt om på Dufweholms Herrgård i Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred, Pelles Lusthus i Nyköping och Södertuna Slott utanför Gnesta. I boken Tunga Varumärken, skriven av Peter Pluntky, har många av skyltarna samlats på en och samma plats. Det iögonfallande omslaget består av plåt och väger hela 3 kilo. I boken finns ett register över skyltarna och intressant fakta om tillverkare, typografi och bildmotiv. Fredrik Åström har hjälpt till med sin information och kunskap.

För mer information och beställning av boken gå in på www.pluntky.se

Gamlaskyltar.se – ett digitalt skyltarkiv

Fredrik Åström är ägare till Sveriges största samling av äldre produktreklamskyltar. Han driver även projektet gamlaskyltar.se, ett digitalt arkiv där svensk produktreklam från 1890-talet samlas. Fokus i det digitala arkivet är emaljskyltar och litograferade plåtskyltar. Arkivet innehåller redan tusentals skyltar men uppdateras regelbundet och fylls på med nya skyltar. Vill du se skyltarna på riktigt finns flertalet ur samlingen att beskåda våra pärlor runt om i Sörmland. På gamlaskyltar.se har du även möjlighet att sälja skyltar du har hemma eller hjälpa till att dokumentera svenska emaljskyltar.

Våra andra pärlor och deras samlingar

Under Svenska Kulturpärlor samlas bland annat pärlorna Dufweholms Herrgård i Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred, Pelles Lusthus i Nyköping och Södertuna Slott utanför Gnesta. Var och en av pärlorna har sina egna unika sevärdheter, ni kan bland annat beskåda champagneakvarier med över hundra år gammal champagne från havets botten, ett allmogemuseum och landets största samling av svensk produktreklam. Ett besök på någon av våra pärlor är med andra ord en upplevelse utöver det vanliga. Välkomna!

Generic filters
Exact matches only
Om oss
Hitta hit
Kontakt
En del av Svenska Kulturpärlor