En del av Svenska Kulturpärlor

Under namnet Svenska Kulturpärlor samlas Dufweholms Herrgård i Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred, Södertuna Slott i Gnesta och Pelles Lusthus i Nyköping. Alla dessa platser har genom århundranden stått värdar för ståtliga bjudningar och romantiska stunder och på så sätt tillfört sin del till Sveriges historia.

För oss handlar Svenska Kulturpärlor om att bevara dessa platser, men också att låta nya möten ske så att våra pärlors plats i historien lever kvar. Alla våra anläggningar är i dag Svanen-märkta. 

Det goda värdskapet

För oss är det viktigt att du som gäst trivs och får det där lilla extra när du besöker oss. Vi tycker att det handlar om att man som gäst ska känna sig som mer än bara en gäst. Man ska känna sig som en i familjen. Det kallar vi Det goda värdskapet. På våra slott och gårdar i det oändligt vackra Sörmland tar vi hand om dig som om du vore en av oss.

Genom våra portar har genom åren vandrat såväl glada gycklare, stora kungligheter, ystra brudpar som framgångsrika företagsledare och politiker och vår ambition är att alltid ge alla som knackar på vår port den bästa tänkbara upplevelsen.

biljard-spa-gnesta
lime-dubbelrum-weekend-hotell
sodertyna-flygbild600
ostprovning-aktivitet-konferens

En anrik slottsmiljö

Miljön kring Södertuna Slott är fylld av lämningar från skilda tider i Sveriges historia. Man har funnit lämningar från järnåldern, men troligen bodde folk här redan tidigare. Naturen med de många sjöarna och skyddande vikar och holmar gjorde det till lämpliga boplatser.

Medeltid

På 1300-talet började det svenska riket ta form och här vid Frösjöns strand grundades en sätesgård, som vid denna tid kallades Wad, efter det vadställe som fanns i trakten. Den förste kände ägaren var riddaren Karl Niklisson Färla, som vi nu kanske minns bäst för hans våldsamma död. 1381 blev Färla dräpt av dåtidens rikaste man, riksdrotsen Bo Jonsson Grip, mitt framför högaltaret i Franciskaner-kyrkan (nuvarande Riddarholmskyrkan) i Stockholm. Grip kastade skulden på den dräpte, fick inget straff, och fick då också överta alla Färlas gårdar. Under 1400-talet fick släkten dock tillbaka Wad igen.

Den medeltida gården hade tjocka murar och låg väl skyddad ute på en holme. Så som så många andra stormäns gårdar under denna rätt våldsamma tid fungerade den både som försvarsanläggning och gård. Men, som dråpet på Färla visar, hjälpte inte ens tjocka murar mot alla faror. 1300-talet var också en tid när kristendomen hade fått ordentligt fotfäste i Sverige och sägner berättar att det funnits ett munkkloster här på platsen. Vem vet, kanske gömmer slottets tjocka källarmurar lämningar av en frommare historia än stormännens intriger. I slottets källare fanns underjordiska, hemliga gångar från medeltiden. Ni kan själva väcka historien till liv genom att klä er som munkar och äta ”kvällsvard” i det som idag är vår vinkällare.

1600-talet

Vi gör ett raskt hopp i tiden, fram till 1600-talet. Det 30-åriga kriget rasar och alla pengar kronan får in går till att försörja de stora arméerna. Många adelsmän förlänas därför gårdar som betalning för deras insatser under krigen. År 1646, när drottning Kristina regerar, byter Claes Stiernsköld till sig Wad från kronan. Familjen ägde också gården Tuna, ett par kilometer därifrån, och den fick naturligtvis namnet Norrtuna och Wad fick namnet Södertuna. Efter Claes Stiernsköld död 1665 tillfaller gården hans måg Gustaf Adolf Sparre som redan 1676 säljer den vidare till landshövdingen och friherren Erik Lovisin, och i hans släkt fanns gården i drygt ett sekel.

kristall krona-slott
rondell framsida Södertuna slott
sodertuna-slott-park-sormland-sweden
1700-talet

Under denna tid förvandlades den gamla medeltidsgården till 1700-talsslottet Södertuna. Ni kan själva uppleva 1700-talsatmosfären genom att ställa till med en riktig slottsbal. Dagens huvudbyggnad är till stora delar det slott som släkten Lovisin skapade, med några justeringar under årens lopp, bl.a. under 1820-talet, och sedan under den epok som börjar 1891 med Ebba von Hallwyl, som av sin generösa mormor Johanna Kempe fick Södertuna slott i gåva. Hon var vid denna tidpunkt gift med löjtnant Willhelm von Eckermann. Paret anlitade arkitekten Isac Gustav Clason som moderniserade både inom- och utomhus. Pilastrar och festoner tillkom liksom barocklanterninen på taket. De pampiga rokokodörrarna, med Ebbas och Wilhelms släktvapen tillkom också. 

De stora gårdarna fungerade som företag och eftersom Wilhelm ofta arbetade för Drottning Viktoria och tillbringade mycket av sin tid utomlands var det Ebba som hade största ansvaret för verksamheten. Slottets arbetare och arrendatorer fick sina bostäder upprustade och till djuren byggdes stall och ladugårdar. Titta gärna närmare på stallet genom en temafest, där ni kan avnjuta en härlig grillbuffé och sitta ned i spiltorna vid rödrutiga dukar.

Södertuna Slott i dag

En avstyckning skedde 1985 då familjen von Eckermann sålde slottet med tillhörande park. Egendomen ägs sedan dess av Södertuna Konferensslott AB. Ägarkonstellationen har ändrats genom åren. Nuvarande ägare är, sedan 2007, familjen Åström. Familjen Åström äger även Dufweholms Herrgård i Katrineholm, Pelles Lusthus i Nyköping och Gripsholms Värdshus i Mariefred, som alla tillsammans med Södertuna Slott ingår i Svenska Kulturpärlor.